2012. március 1., csütörtök

Reform muffinok testre szabva

Ezen a héten már kétszer sütöttem, pedig még csak csütörtök van.
Most rá vagyok kattanva erre a lowcarb témára és a paleós receptek között igazán jókat találok.
A süti téma azért érdekel, mert a hagyományos kenyérféléket most annyira nem fogyasztom, valami helyettesítő viszont kéne. Egy-két alternatív muffin reggelire például jól kiváltaná a kenyeret, ha el nem fogyna már előző este :D

Szóval két jó receptet találtam eddig, az egyik sós, a másik édes. De mindkettőt átalakítottam a saját ízlésemre ill. az itthon lévő alapanyagokra szabva.

Az édes ez.
És ahogy én csináltam:
Zabpelyhet ledaráltam kávédarálón és ezt a zabpehelylisztet használtam. A kókusztej helyett sima tejet használtam hozzá. Mivel ezért kicsit híg lett, a 7 evőkanál zabpehelylisztet kipótoltam még valamennyivel. Olívaolaj helyett kókuszolajat használtam. Gyümölcsként pedig csak magozott meggyet raktam bele.
Ezen kívül a tésztájába tettem még 2 evőkanál instant (cukros) kakaóport. Megmondom őszintén, hogy a 2 evőkanál nyírfacukor és a cukros kakaó ellenére még így is picit ízetlen volt, legközelebb több cukrot fogok beletenni (bocsi :D) de összességében nagyon bejött. Jó állaga van és a kakaós tésztához nagyon jól illik a meggy.
Ja, és nem egyben sütöttem, hanem ilyen kis Ikeás szilikon cup-okban, amik hihetetlenül praktikusak.A sós pedig ez.
És ahogy én csináltam:
Kókuszliszt már nagyon elvont nekem, szóval maradtam a jó kis zabpehelylisztnél, illetve még raktam bele egy kis lenmaglisztet is (lenmagot ledaráltam), de ez kb. csak negyed annyi volt, mint a zabpehely. A parmezán helyett nagyrészt Maasdamert raktam bele meg egy kis füstölt csípőspaprikás Karavánt reszelve. Meg egy kis fej hagymát felaprítva :P
Mivel más liszteket használtam, a tojásból és a lisztekből megszülető keverék soha az életben nem állt volna össze nyújtható tésztává, de nem ijedtem meg. Tettem hozzá egy kis vizet, hogy kb. olyan állagú legyen, amilyennek a muffinokat megszoktam és ezeket is beleraktam a kis szilikon cup-jaimba, háhá. És persze előtte ízlés szerint sóztam a tésztát, ill. kis késhegynyi szódabikarbóna helyett egy nagyobb késhegynyit tettem bele. És tökéletes kis pogácsaméretű muffinokat kaptam, 12 db-ot. Ja, és a tészta tetejére még szórtam egy kis reszelt sajtot, mielőtt beraktam a sütőbe.
Összességében ez a legjobb reform muffin szerintem, amit mostanában sütöttem. (mert voltak még próbálkozások, de azok felejtősek :D) Amit a jövőben változtatnék rajta, hogy valami minimális zsiradékot tennék bele, mondjuk kis vajat vagy fél deci kókuszolajat.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Blogroll

Üzemeltető: Blogger.

Labels

Labels

Rendszeres olvasók

Labels

Categorias

¿Buscabas Algo?