2014. december 5., péntek

Új szerelem karácsonyra

Ez a grízes-mézes süti most az új karácsonyi szerelmem.
Anyukám próbálta ki pár hete és elsöprő sikert aratott az egész családban.

Egyébként én nem igazán rajongok a karácsonyért. De úgy alakult, hogy nagy veszteség érte a családunkat nemrég és azt hiszem valami pótcselekvésként elkezdtem most ilyen karácsonyi dolgokkal foglalkozni. Adventi koszorú, kézműves bizgerálás, meg ez a karácsonyi süti...
Szóval megcsináltam múlt hétvégén és hát ahhh.... 


Annyit változtattam rajta, hogy a tésztába és a krémbe is vajat használtam margarin helyett. Nem vagyok hajlandó azt a műszart semmibe belerakni... A krémben viszont nem értem, hogy mit keres 25, azaz huszonöt dekányi margarin... Nekem ez totál érthetetlen. Én 10 dkg vajat raktam bele (anyu is) és így is tökéletes lett.
Ja, és nem csináltam kakaós krémet, mindkét réteget meghagytam fehéren.
A tetejére pedig lusta módon Party tortabevonót használtam.

Próbáljátok ki, világbajnok!




1 megjegyzés:

szeee írta...

Hozzávalók egy kb. 31 x 36 centis tepsihez:
a tésztához:

5 dkg margarin
10 dkg méz
15 dkg kristálycukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 dl tej
1 tojás
45 dkg finomliszt
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg


a krémhez:

6 dl tej
10 dkg búzadara
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
4 dkg keserű kakaópor


a csokimázhoz:

5 dkg margarin
3 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál keserű kakaópor
3 evőkanál víz


A tésztához a margarint a mézzel kis lángon összeolvasztotta, beleszórta a cukrot és a szódabikarbónát is, majd pár percig kevergetve hagyta a cukrot is feloldódni.
A tűzről levéve kicsit hűlni hagyta, majd a tojással, tejjel és a fűszerekkel együtt az átszitált liszthez adta és szép, egynemű tésztává gyúrta össze.
Egy órán át pihentette, majd három részre osztotta.
A tésztacipókból a tepsi méretének megfelelő lapokat nyújtott, amiket a tepsi zsírozott, lisztezett hátoldalán az előmelegített sütőben megsütött.
Amíg a lapok hűltek, elkészítette a krémet: a tejből és a búzadarából a szokott módon sűrű tejbegrízt főzött.
A margarint habosra keverte az átszitált porcukorral, majd hozzákeverte a kihűlt tejbegrízt is.
A krémet megfelezte, és egyik feléhez hozzáadta az átszitált kakaóport.
Az első lapot megkente a kakaós krémmel, ráhelyezte a második lapot, erre került a fehér krém, majd a harmadik lap - az előzőekhez képest "felfordítva", így simább a felülete, szebb lesz rajta a máz.
A mázhoz összeolvasztotta a margarint a cukorral, a kakaóporral és a vízzel, majd miután felforrt a massza, levette a tűzről.
Pár percig állni hagyta, majd bevonta vele a süteményt.
Teljes dermedés után hosszúkás szeletekre vágva kínálta, mi pedig örömmel kapkodtuk egyik szeletet a másik után a tányérról. :)

Megjegyzés küldése

Blogroll

Üzemeltető: Blogger.

Labels

Labels

Rendszeres olvasók

Labels

Categorias

¿Buscabas Algo?