2011. augusztus 13., szombat

Salátafüggőség


Szeee vagyok, budapesti, szellemi foglalkozású és salátafüggő. Nem anonim, mert ez nem romboló sem rám, sem a környezetemre, max. a zöldségekre nézve :D Sőt, mindenkinek ajánlott!

Az egész áprilisban kezdődött, amikor véletlenül megláttam egy szupermarketben egy salátáspultot. Kis rekeszekben voltak feldarabolt zöldségek, mindenféle, mellettük meg üvegben joghurtos öntetek, mindenféle. Saját magadnak dobhatsz össze belőlük salátát ízlés szerint kisebb vagy nagyobb dobozban. Hm. Mondom, eszek egy salátát. Ráadásul egy jó nagy doboznyi 450,-ft, akkora, amennyit ember nem tud megenni még salátából sem. Szóval megéri.

Aztán rájöttem, hogy a halálosan unalmas édes-sós péksütik helyett mi lenne, ha másnap ezt reggelizném. A másik felét, ami megmaradt. És lőn. És azóta majdnem minden reggel salátát reggelizek, egy nagy doboznyi felét, mert egyszerűen nem is esik jól más. Ha úgy alakul, hogy mégsem tudok, akkor nagyon morcos leszek, már a péksüti vagy joghurt vagy akármi gondolatától is.
Mivel az említett boltban sajnos a nyári diákmunkások eléggé elkanászodtak a saláta időben (nyitáskor érkezem és még nincs kirakva...) és megfelelő minőségben (a tegnapi fonnyadt van kinn és bogarak nyammognak rajta...:-O) való prezentálását illetően, odáig jutottam, hogy képes vagyok magamnak venni alapanyagot, meg öntetet és benn a munkahelyemen összedobom.
Egyszerűen imádom a friss, ropogós, színes mindenféle zöldségeket valami jóízű kis izével nyakonöntve. Általában joghurtos alapút rakok rá, bár nem olcsó, de talán legjobban még a kis 50 ml-es zacskós (Univer), egy adagos éri meg, ami ízre is teljesen oké ráadásul. De rájöttem, hogy ipari mennyiségben érdemes otthon csinálni nem joghurtos alapút, semmi más nem kell hozzá, mint egy kis víz, olaj, lehetőleg olíva, ecet, só és fűszerek ízlés szerint. Ezt egy üvegbe téve sokáig eláll a hűtőben és lehet vele locsolni a salátát.

Már előre rettegek a téltől, hogy mi lesz velem saláta ügyben. Most ugyanis főként paradicsomot, paprikát, uborkát, retket, fejessalátát, fehér- és lilakáposztát, reszelt répát és céklát, időnként hagymát és morzsolt kukoricát rakok bele, ill. itthon ha van, fetasajtot. De télen mit? (Ami nem csillagászati árú és szezonális és friss és jó és ropogós és színes és...)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Blogroll

Üzemeltető: Blogger.

Labels

Labels

Rendszeres olvasók

Labels

Categorias

¿Buscabas Algo?