2012. február 28., kedd

Cukorsokk

A nagy CH-szegény diétám közepette a munkahelyemen megkínáltak ilyen Nürnbergi mézespuszedli szerűséggel és megszokásból nyúltam érte, pedig nem is kívántam az édeset.
Nos, ilyet nem szabad többet csinálni. Röviddel miután megettem, rossz közérzet, fejfájás jelentkezett és olyan érzés mintha megettem volna fél kiló cukrot :-o Érdekes, hogy mennyire elszokik a szervezet a cukortól. Csak a kávémba szoktam tenni napi 1x (mert leszoktam a 2-ről!!!) egy kis nyírfacukrot, néha egy minimális édesség, de semmi különös. A kevés szénhidrátból meg ugye a szervezet csak kevés cukrot tud csinálni.

Aztán megnéztem a bepuszilt cucc összetevőt. Csak elrettentésképpen. És hát látni, hogy cukorral kezdődik és végződik. És ez csak egy 33 g-os darab, volt, aki 2-3 db-ot is bevágott együltében.


cukor, búzaliszt, olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, kesudió), percipán (cukor, kajszibarackmag, invertcukor, búzakeményítő), cukrozott narancshéj (narancshéj, glükóz-fruktóz szirup, cukor, étkezési sav: citromsav), étcsokoládé bevonó (kakaómassza, cukor, kakaóvaj, emulgeálószer: szójalecitin, természetes vanília aroma), ostya (búzaliszt, búzakeményítő), glükóz-fruktóz szirup, marcipán (mandula, cukor, glükóz szirup, nedvesítőszer: invertáz), nedvesítőszerek (szorbit, glicerin), búzafehérje, fűszerek, füge, kajszibarack, csillagfürtliszt, almavelő, tejfehérje, tojásfehérje por, térfogatnövelő szerek (nátrium- hidrogén-karbonát, kálium-karbonát), tojáspor, étkezési só, étkezési sav: citromsav, kukoricakeményítő, tejcukor.

A percipánon külön jót derültem, életemben nem halottam még róla, de úgy tűnik, hogy ez valami hamisított marcipán szerűség.
A csillagfürtliszt sem kutya :D (Meg sem merem nézni, hogy mi lehet...)

Egyébként meg olyan szempontból elégedett vagyok, hogy úgy néz ki, hogy azért egészséges kerülni a túl sok szénhidrátot, a finomított cukorról már nem is beszélve.

2012. február 26., vasárnap

Paleolit????

Még év elején írtam, hogy szénhidrátszegény diétát fogok tartani. Aztán tök véletlenül belefutottam ismét a paleolit táplálkozás témába, aminek ez az egyik lényege, hogy a CH-t (főleg a feldolgozott gabonákból származót) nagyjából száműzi az étkezésből. Főleg a glikémiás indexük miatt meg a glutén feldolgozhatósága miatt, de ebbe most nem mennék bele részletesen, tele van vele a net.
Szóval a paleósok egy csomó szénhidrátszegény receptet produkálnak, amit én nagyon jól tudok alkalmazni a diétámban. Rá is cuppantam egy kicsit a témára. És hát behalok, annyira kreatívan és változatosan és már első ránézésre is nagyon egészségesen lehet táplálkozni ezzel a módszerrel. És ami a legfontosabb, hogy NEM VAGY ÉHES. Hihetetlen, hogy egy tányér krumplistészta után ugye úgy érzi magát az ember, hogy kész, szétdurran, majd röpke 2 óra múlva kong a gyomra az ürességtől és meghal egy kis kajáért. Na, ez itt nincs. Szép lassan szívódnak fel a tápanyagok a szervezetbe és könnyedén kitart az energia egyik főétkezéstől a másikig, ezt saját bőrömön tapasztaltam.

Nem mondom, hogy teljes mértékben tartani fogom a paleolit életmódot, nem is kell, mindenesetre kiindulópontnak nagyon jó egy egészségesebb táplálkozáshoz.

Találtam jópár paleós honlapot, a legjobban azonban ennek a hölgynek a naplója fogott meg, főleg mert vannak benne kozmetikai és természetgyógyászati ajánlások is a paleós alapanyagok felhasználásához, valamint valamennyire a lélekre is fókuszál. És saját, házi sajtot csinál, amitől csorog a nyálam, imádom a sajtokat... Tegnap este hosszan olvasgattam és sikerült is vele álmodnom, ez azért jelent valamit, azt gondolom :)

2012. február 15., szerda

Kiskert!

Tavasztól saját kiskertünk lesz, kiskertünk!!!! Veteményes!
Répa, retek, saláta, ropogós zöldségek!
ÚÚÚÚÚÚgy várom!!!!!

2012. január 7., szombat

Új év, új élet: CH és natúr és öko

Most egy kicsit eltérnék a főzéstől, de azért vannak hozzá kapcsolódó témák.

Szóval teljesen véletlenül jött, hogy épp az új év kezdetekor kezdtem el kicsit megint jobban odafigyelni a táplálkozásra. Miután a családban több embernek is vannak cukorgondjai, kicsit beleástam magam a táplálkozás témába és azt láttam, hogy lehet hogy a szénhidrátokat nem csak a cukorbetegeknek kellene visszafogni, hanem tulajdonképpen mindenkinek.

Rávetettem magam a glikémiás indexekre, amiből nagyon jól látszik, hogy egy átlagos étkezés köretei (krumpli, tészta, rizs, kenyér) meglehetősen gyorsan és magasra emelik a cukorszintet, ami nem tesz jót a szervezetnek, ereknek, közérzetnek, helyette lassan, fokozatosan felszívódó szénhidrátokat kellene ennünk, ami egyben azt is jelenti, hogy lassabban is éhezünk meg utánuk, ami nem utolsó szempont. Az előbb említettek ugyanis gyors teltségérzetet biztosítanak, viszont nagyon hamar éhesek is leszünk utánuk és megint enni kell, ami egy rossz beidegződés.
Nem csak a cukorbajokra, hanem súlyproblémákra is megoldás tehát a túlzott szénhidrátbevitel visszafogása.

Nem mondom, hogy nem fogok szénhidrátokat enni ezután, főleg, hogy nincsenek súlyproblémáim és fogynom egyáltalán nem kéne, de arra mindenképpen figyelni fogok, hogy ne vigyem túlzásba. A fehérkenyeret és mindenféle péksüteményeket úgy ahogy vannak mellőzni fogom, csak barna és teljes kiörlésű kenyereket és pékárut szándékozom enni.

Tészta. Na, igen, ez gyenge pontom. Nagyon szeretem a tésztákat. Arra jutottam, hogy ez mindenképp kell, de csak a durum, esetleg a teljes kiörlésű jöhet szóba, bár ez utóbbi jó drága.
Rizsből csak barna rizs, de ez nem lesz gond, szinte mindig ezt használjuk.

Aztán köretnek jöhet a kuszkusz, ami egy ideje szintén divat nálunk és ennél is jobb a bulgur, ahogyan olvastam, alacsonyabb a GI-je és több vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Ezt épp ma fogjuk kipróbálni. UPDATE: ez tök jó, jobban tetszik mint a kuszkusz, kevésbé feldolgozott, természetesebb és az íze is jobb, nekem nagyon bejött. Aztán itt van még a hajdina, amit szerintem rajtam kívül élő ember nem szeret :D Én viszont igen, bár egyedül a családban, úgyhogy ezt nehéz lesz rendesen beiktatni.
A zabról olvastam még jókat, hogy nagyon fontos és jó és hasznos, ezzel sütni kéne, meg kását csinálni belőle, zabliszttel sűríteni a főzelékeket, ilyenek, erre is rá kéne szokni.

Krumpli. Nálunk itthon nem igazán szokás. Sültkrumplit egy évben kb. kétszer csinálunk (nem vagyok hajlandó bő olajban kajákat sütni, macerás és büdös, így mi - nagyon egészségesen - rántott dolgokat sem eszünk ). Sima krumpliköretet meg kb. soha, szóval ez max. a hétköznap rendelt kajáimban játszik, de csak ritkán fogom enni, mert azért szeretem, főleg az ún. country burgonyát.

Be kell iktatni sokkal több zöldséget az étrendbe. Nemrég fedeztem fel a céklát, erről írtam is korábban, aztán most valahogy rákattantam a savanyúságokra, mert hát ezek is zöldségek, sőt nyersek is. Itt lakunk egy köpésre Vecséstől és rájöttem, hogy nagyon olcsón isteni finom savanyúságokat lehet kapni a piacon, ezek is jó vitaminforrások így télen, főleg a savanyú káposzta, csalamádé, cékla.
A többi köretnek is való zöldségnek sajnos most nincs igazán szezonja, pedig nagy kedvencem a cukkini, a padlizsán. De hát mindent a maga idejében, ez is nagyon fontos, hogy a szezonálisan együk mindig az aktuálisan termő dolgokat.

Aztán itt van a cukor téma. Elsősorban a napi 2 kávémba teszek így látványosan cukrot, ezt egy ideje már nyírfacukorral helyettesítem. Nem olcsó, de ki lehet bírni, főleg, ha valaki nem tonnaszámra eszi a cukrot. Sütni ritkán sütök, abba azért nem rakok nyírfacukrot, de ennyi szerintem belefér.

Sok szénhidrát van még a hüvelyesekben, de ezt nem fogom visszafogni, mert amúgy sem eszem túl gyakran, meg kell is bennük lévő mindenféle jó.

Kb. egy hete eszem kevesebb szénhidrátot és máris érzem a jótékony hatását. Utáltam, hogy állandóan álmos vagyok, kaja után pedig bármikor képes lettem volna elaludni. Na, ez most nincs, vagy sokkal enyhébb.

Aztán másik nagy téma az ökológia meg a mindenféle natúr szerek a gyógyításban, illetve a higiéniában.
Pár éve elvégeztem egy természetgyógyász ill. fitoterapeuta tanfolyamot, és azóta, ha lehet alkalmazom is a gyógynövényeket a kisebb betegségeknél és tüneteknél. Csak hogy egy példát említsek: mostanában éppen a fogínyvérzésemet hoztam teljesen rendbe gyakorlatilag fillérekből és teljesen természetesen a drága gyógyszájvízek és fogkrémek helyett egy szimpla zsurló-zsálya főzettel, amivel fogmosások után öblögetek.

A tisztálkodásban is körülbelül nyár óta használok natúr kozmetikumokat, amik (elvileg) nem tartalmaznak szintetikus és a bőr természetes állapotát megzavaró agresszív vegyszereket. Használtam már kecsketejszappant, sószappant, stb., illetve teljesen ráálltam a dm és a Rossmann natúr kozmetikumaira, az Alverdére és az Alterrára, mindkét márkában találtam nagyon jól bevált termékeket: testápolót, sampont, tusfürdőt. Ezek árban pont ott vannak, mint a többi tömegkozmetikum, mégis sokkal kímélőbbek és természetesebbek.
Eléggé szemezek a hennával is, mint hajfestési lehetőséggel, mert kezdenek idegesíteni az ősz hajszálak, de ezzel azt hiszem várok még, de ha már muszáj lesz, akkor biztosan ezt választom a szintetikus hajfestékek helyett.

Mosás: ebben a témában is újrázó vagyok. Régebben úgy próbáltam kíméletesebben mosni, hogy beszereztünk egy hatalmas zsák (30 kg) mosószódát (volt vagy 3ezer forint), ami teljesen természetes tisztító anyag. Ezt felesben használtam mosóporral, ami ha nem is tökéletes megoldás, de olyan feles:) A mosószóda lágyítja a vizet, kíméli a mosógépet, nem szennyezi a környezetet. Aztán ez elfogyott és lusta voltam megint ilyen ipari mennyiség után rohangálni, visszatértem a hagyományos mosáshoz.
Nemrég viszont vettem egy próbacsomag mosódiót. Ez fantasztikus (részben...). Most ott tartok, hogy a sötét ruhákat csak ezzel mosom, tökéletesen tisztít és hihetetlen puhák utána a ruhák és kevésbé gyűröttek, tökéletes vízlágyító hatása van. A fehér és világos ruhákhoz azért teszek valamennyi mosóport is, mert a mosódiónak nincs fehérítő hatása és a ruhák egy idő után beszürkülnek. Szóval oda kell egy kis agresszívabb anyag. Bár olvastam, hogy a fehérítéshez is van természetes anyag, csak nem volt érkezésem ezzel is foglalkozni.

Szóval most valahogy így nyomatom. Ha valakinek van még jó és finom és olcsó és natúr és öko ötlete, az ne fogja vissza magát.


2011. november 5., szombat

Kuszkuszos színes



Ma valami könnyű ebédet akartunk, mert tegnap jól beszusiztunk és hát nincs ehhez hozzászokva az európai gyomrunk.

A hús biztos volt, szűzérme, mi más. A párolt zöldség biztos volt, de legyen még valami köret. A gyerek rizst nem akart, mi krumplit nem akartunk, tészta a szűzérméhez nem játszik.
Aztán a gyógynövényboltban tök véletlenül megláttam a kuszkuszt, nem is volt drága, próbáljuk ki ezt köretnek!
És tök jó. Könnyű, nem telít el és még könnyebb elkészíteni, 5-6 perc alatt megvan, tkp csak magába szívja a vizet. Dobtam rá ilyen natúr "vegetát", ezt is gyógynövény v. bioboltban szoktam venni, ételízesítő, de minden ízfokozó, meg glutamátok nélkül, amikkel a vegeták és társaik tele vannak.

És persze elmaradhatatlan volt a múlt héten megtalált nagy szerelem, a cékla, most is csak beraktam a sütőbe, hadd süljön. Nem is raktam rá most semmi fűszert, az volt a többi párolt zöldségen.
A húst pedig szeletkékre vágva, sózva, borsozva kevés olajon serpenyőben kisütöttük.
De jó volt!
Ez a kuszkusz nagy kedvenc lesz, már látom. Amúgy durumbúzából készült dara magyarul.

2011. október 31., hétfő

Tessék kipróbálni a céklát!



Eljött a céklaszezon. Nem egy túl népszerű zöldség ez a cékla, pedig olyan szép színe van :P
Nem tudtam ellenállni a piacon a szép friss és hatalmas cékláknak, vettem egy jó nagyot, max. megeszik a csincsillák címszóval.
Az biztos, hogy én savanyúságként nagyon szeretem, a lányom pedig baba korában imádta a cékla-krumpli pürét, sokszor csináltam neki. Nem is hittem volna, hogy most, 5 évesen is szeretni fogja.

Azért nekiálltam recepteket keresni és ezt találtam: http://www.mindmegette.hu/olasz-sult-cekla.recept

Hát mit ne mondjak, nagyon-nagyon jó és egyszerű is. Mi csak magában ettük, mert ebédre azért nem mertem bevállalni, de ajánlom mindenkinek. Mert nem, nincs földíze, inkább édeskés lesz, a recept szerint sózva, borsozva, fokhagymázva pedig egészen különleges. Köretként, krumpli helyett nagyon jó alternatíva. Nem csak színével, de ízével is színesítheti így ősszel-télen a konyhánkat.

Kísérletezni fogok még más cékla receptekkel is, mert nagyon olcsó és nagyon egészséges a cékla, rengeteg vitamint tartalmaz, méregtelenítő, vérképző. Ha máshogy nem, még nyersen is el lehet rágcsálni.

2011. október 2., vasárnap

Pizza

Hadd reklámozzam már őket. Nagyon egyszerű honlap, egyszerű cég, semmi flanc, viszont isteni a pizzájuk, gyorsak, korrektek, megfizethetőek stb.

www.pizza-city.hu/

Sajna csak BP bizonyos kerületeibe szállítanak.

Blogroll

Üzemeltető: Blogger.

Labels

Labels

Rendszeres olvasók

Labels

Categorias

¿Buscabas Algo?